هفت راز مهم داشتن سخنراني و فن بيان تاثيرگذار

سخنراني

تابحال به ارتباط بین مهارت سخنراني و فن بیان و شخصیت کاریزماتیک افراد دقت کرده اید؟ يكي از كليدي ترين و مهمترين شاخصه هاي كاريزما در افراد داشتن بیان زيبا و تاثيرگذاراست. و آشنايي با رمز و رازهاي ساده اما كاربردي فن بيان و سخنرانی مي تواند باعث ايجاد تفاتهاي بزرگ در بازخورد مخاطبين به كلام شما گردد و درنهايت، شما را متفاوت از ساير افراد جلوه دهد. بسیاری از موفق‌ترین افراد در دنیا، از جمله سیاستمداران، رهبران، کارآفرینان و هنرمندان، توانایی بیان افکار و احساسات خود را به زبان ساده ولي جذاب و تاثيرگذار دارند. اما چگونه می‌توان تاثيرگذاري و جذابيتهاي بیاني خود را افزايش داد؟

در این مقاله، شما را با هفت راز بزرگ و در عين حال ساده فن بیان و سخنرانی آشنا نموده و در مورد هر يك مختصري صحبت خواهم كرد. رعايت اين هفت مورد به شما کمک می‌کنند تا براحتي و با اعتماد به نفس بالا بتوانید در هر شرایطی سخنراني کنید و مخاطبان خود را تحت تأثیر قرار دهید و به شما اطمينان مي دهم تاثير استفاده از اين نكات از اولين سخنراني شما ملموس خواهد بود.

 

۱. ببينيد و بشنويد

قبل از هر سخنراني و قبل از اینکه كلامي به زبان بياوريد و شروع به صحبت کردن کنید، لازم است که ابتدا با ظرافت و نكته بيني بسيار زياد به مخاطبان خود گوش دهید و آن‌ها را بشناسید.

آنها چه کسانی هستند؟ چه علایق و نگرش‌هایی دارند؟ چه چالش‌ها و نیازهایی دارند؟ چه سوالات و ابهاماتی دارند؟

با پاسخ به این سوالات، شما می‌توانید موضوع و سبک سخنرانی و يا حتي صحبت هاي عادي خود را به نحو مناسب با آنها هماهنگ کنید. همچنین، با توجه به نشانه هاي غيركلامي آنها از قبيل زبان بدن، تغييرات چهره و لحن و آهنگ صدا، می‌توانید بازخورد لحظه‌ای دریافت کنید و در صورت لزوم تغییرات لازم را در سخنرانی خود اعمال کنید.

۲. بسادگی و روشنی صحبت کنید

سادگی و روشنی دو عامل مؤثر در سخنرانی هستند. شما باید به زبان ساده و قابل فهم  و بدون استفاده از لغات پيچيده، عبارات طولانی و جملات پراکنده صحبت کنید. بياد داشته باشيد درنهايت هدف شما انتقال مطالب به مخاطبين در سريعترين و ساده ترين حالت ممكن است، نه آنکه آن‌ها را گیج و خسته کنید.

روشنی نيز به معناي وضوح كلام است، شما ميتوانيم با تأکید بر کلمات کلیدی و جملات مهم، تغيير آهنگ و تن صدا و همچنین استفاده درست و بجا از نشانه‌های غیرکلامی، مانند تماس چشمي، حالات صورت و حرکات دست و بدن، ميزان اهميت و حساسیت موضوع مورد بحث را به مخاطبان خود نشان دهید.

 

۳. تصوير سازي

یکی ديگر از راه‌های جلب توجه مخاطبين، استفاده از تصاویر ذهنی است. شما می‌توانید با استفاده از تشبیهات، استعاره ها، داستان، نقل قول، استفاده از آمار و ارقام موثق، مثالها و ديگر شواهد، پیام خود را برای مخاطبان خود زنده و جذاب کنید. بكار بردن اين موارد به شما کمک می‌کنند تا مخاطبان خود را در سخنرانی خود شریک کنید و احساسات و علايقشان را برانگیزید.

 

۴. با اعتماد به نفس صحبت کنید.

اعتماد به نفس یکی از عوامل تعیین‌کننده در هر سخنرانی است. شما باید در هر گفتگو با خودآگاهی و اطمینان و فارق از هرگونه نشانه هاي شك و دودلي نسبت به گفته هاي خود صحبت کنید. شما باید به دانش و تجربه خود اعتماد و اعتقاد داشته باشید و به سخنان خود پایبند باشید.

 

برای افزایش اعتماد به نفس، شما می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:

– قبل از سخنرانی، تمرین کافی داشته باشید و محتوای سخنرانی خود را به خوبی بیاموزید.

– قبل از سخنرانی، چند نفس عميق بكشيد و آرامش خود را حفظ كنيد.

– قبل از سخنرانی، با چند نفر از مخاطبين خود خوش و بش کنید و با آن‌ها ارتباط برقرار کنید.

– در حین سخنرانی، با لبخند و نگاه مستقیم به مخاطبان خود، حضور مثبت خود را نشان دهید.

– در حین سخنرانی، از لغات منفی یا شک‌آور مثل «شاید»، «فکر می‌کنم»، «امیدوارم» و «متأسفم»استفاده نکنید.

 

۵. با مخاطبان خود تعامل داشته باشید

سخنرانی یک فرآیند دوطرفه است. شما نمی‌توانید فقط صحبت کنید و انتظار داشته باشید که مخاطبان خود گوش کنند. شما باید با مخاطبان خود تعامل داشته باشید و آن‌ها را در سخنرانی خود مشارکت دهید.

 

برای افزایش تعامل با مخاطبان، شما می‌توانید در حین سخنرانی از روش‌های زیر استفاده کنید:

–  سوالات باز یا بسته از مخاطبان خود بپرسید و به پاسخ‌های آن‌ها توجه کنید و از آن‌ها تشکر کنید.

– نظرات و تجربیات مخاطبان خود را جمع‌آوری کنید و آن‌ها را در سخنرانی خود به کار ببرید.

– بازخورد مخاطبان خود را دریافت کنید و در صورت لزوم تصحیحات لازم را انجام دهید.

– از مخاطبان خود دعوت کنید که با شما همراه شوند و عمل کنند، مثلاً با شما تکرار کنند، با شما بلند بلند فکر کنند، با شما دست بزنند یا بخندند.

 

۶. برای مخاطبان خود ارزش ایجاد کنید

سخنران خوب یک سخنرانی است که برای مخاطبان خود ارزش ایجاد کند. شما باید به مخاطبان خود نشان دهید که سخنرانی شما چه فایده‌ای برای آن‌ها دارد و چگونه می‌تواند زندگی یا کار آن‌ها را بهتر کند. شما باید به مخاطبان خود نشان دهید که «چرا» مطالب شما مهم است و «چگونه» آن‌ها می‌توانند از آن استفاده کنند.

 

برای افزایش ارزش سخنرانی و بهبود فن بيان خود، شما می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:

– در ابتدای سخنراني، هدف و فایده سخنرانی خود را به صورت واضح و جذاب بگوئید.

– در طول سخنراني، نکات اصلی و مهم سخنرانی خود را با استفاده از علائم گرافیکی، مثل علامت تعجب، علامت سوال، علامت تیر یا علامت دست، نشان دهید.

– در پایان سخنراني، خلاصه و نتیجه سخنرانی خود را به صورت واضح و جذاب بگوئید و مخاطبان خود را تشویق یا دعوت به عمل کنید.

– در طول سخنراني، برای اثبات صحت و اعتبار پیام خود از مثال‌های واقعی، موفقیت‌های شخصی خود یا دیگران، نقد و بررسی‌های معتبر یا توصیه‌های کارشناسان، استفاده کنید.

– در طول سخنرانی، از روش‌های مختلف مثل حکایت، شعر، طنز، سوال و جواب، بازی، نمایش تصویر یا فیلم و غیره برای انتقال پیام خود استفاده کنید.

 

۷.  بخاطر سپردن مطالب را براي مخاطبان ساده سازي نماييد

يك سخنران تاثيرگذار با فن بيان مناسب كاري در حين سخنراني كاري مي كند كه مطالب در حافظه مخاطلبين حك شود. باید به مخاطبان خود نشان دهید که سخنرانی شما چه چیز جدید و مفیدی را به آن‌ها آموخته است و چگونه می‌توانند آن را به خاطر بسپارند و به کار ببرند. بايد به آنها آموزش دهيد كه چگونه مطالب شما را در ذهن خود نگه دارند و هنگام نياز چگونه مي توانند آنها را بازيابي كنند.

 

برای بهبود حافظه مخاطبين، می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:

– در ابتدای سخنرانی، ساختار و نقشه سخنرانی خود را به صورت خلاصه و منظم بگوئید.

– در طول سخنرانی، از تکرار، تأکید و جمع‌بندی استفاده کنید تا نکات اصلی و مهم سخنرانی خود را در ذهن مخاطبان خود حک کنید.

– در پایان سخنرانی، با استفاده از كلام قصار، شعار، جملات قابل حفظ، تصویر قابل یادآوری یا اهداي هدیه ازجهت به خاطر سپردن مطالب جلسه محکم‌کاری نماييد.

https://en.wikipedia.org/wiki/Public_speaking

اشتراک گذاری:

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید